In mijn hoofd heb ik dat boek al geschreven. 

Nanowrimo, ik kom eraan! 

O, hallo december…

HERKENBAAR?

Schrijven is ingewikkeld. Tijd vrijmaken voor het schrijven ook. Net als voor andere dingen. In 2019 probeer ik mijn schrijven te plannen in een bullet journal. Hieronder mogelijkheden voor de indeling van zo’n journal.

Ik gebruik een index om alles terug te kunnen vinden. De jaar- en maandplanners zijn vooral gericht op schrijven en aanhangende activiteiten. De nieuwe maandplanner maak ik steeds aan het einde van de voorafgaande maand. Nu is er nog maar een project in dit journal uitgewerkt, maar zodra een ander project concreter wordt, ga ik dat ook uitwerken. 

specifiek voor het schrijven

 • Per project algemene info zoals de deadline, contactpersonen voor research, flaptekst, doelgroep, do’s en don’ts
 • Mindmap met alle ideeën aangaande je verhaal
 • Personages (uiterlijkheden, karaktereigenschappen, vragenlijsten en interviews)
 • Scèneketting
 • Outline
 • Wat als-vragen
 • Hoofdstukindeling
 • Research
 • Mooie zinnen
 • Thema en motieven
 • Ideeën voor de titel
scèneketting
jaarplanner

(want)
to write in 2019

Van het bijhouden ben ik niet zo, maar een woordtracker is wel handig en hopelijk motiverend in de zin van: wauw, wat heb ik al veel gedaan, of: schop me alsjeblieft!

Maandplanner. Als ik vooraf mijn schrijfdagen plan, bewaak ik die tijd beter.  Belangrijk als er een deadline is,  of om schrijven nou eens prioriteit te geven.

Ideeën voor blogs

Het maken van zo’n journal is een ontspannende bezigheid (als je het allemaal niet te strak wilt hebben). Ik heb hier en daar wat kleur gebruikt en tussen de onderdelen soms een quote geplaatst. Voor inspiratie verwijs ik naar duizenden filmpjes over bullet journals op internet.
Misschien nog interessant, ik gebruik:

Only dead fish go with the flow – niet wachten op inspiratie, gewoon zitten en schrijven.